E-mail

info@felenkgyermek.hu

A legjobb helyen jársz, mert már felismerted, hogy szülőként milyen fontos szereped és felelősséged van abban, hogy gyermekedből milyen felnőtt válik. Hiszen szülőként Te vagy neki az első, a példakép, a biztonság, a vigasz, a támogató, a bátorító, az óvó, a védő, azaz minden. Félénk gyermeked fejlesztése tehát a Te feladatod is. És Te ezt már tudod. 😊

Hogyan fejlesztheted gyermekedet a mindennapokban?

Egészen egyszerűen. Kövesd a három alapelvet.

Mi az?

 1. elfogadás
 2. kapcsolódás
 3. bátorítás

A három alapelv eredménye a KIBONTAKOZÁS.

Nézzük sorban.

Félénk gyermek ELFOGADÁSA

Biztosítsd gyermeked arról, hogy teljesen normális, ha vannak olyan érzései, amikor úgy érzi fél, nem mer megszólalni, nem mer barátkozni, ha egy új, ismeretlen helyzetben aggódik. Elengedhetetlen ugyanis, hogy a gyermekek megértsék, hogy a negatív érzelmek (félelem, szomorúság, harag, düh, aggodalom) is az életünk részei, és mindennaposak. Ha ezeket megértik, és érzik, hogy szülei támogatják őket, akkor ez magabiztosságot ad nekik. Ez annyit jelent, hogy Te is elfogadod, hogy ezek az érzések normálisak, és elfogadod, hogy gyermeked ezeket érzi, ennek kezelésében pedig támogatod, bátorítod őt. Nem akarod őt ezek ellenkezőjéről őt meggyőzni. Békében vagy azzal, hogy ez van, létezik, és ő olyan, amilyen.

felenk_gyermek_fejlesztese_bejegyzes_tomor

KAPCSOLÓDÁS

A gyermekkel való kapcsolódás többféleképpen létrejöhet. Minden egyes interakcióval létrejön, kivéve, ha egymástól függetlenül vagytok egymás mellett, csak úgy, de nem csináltok együtt semmit. Úgy képzeld el, mintha egy láthatatlan fal lennek közöttetek. Ilyen amikor mondjuk ő mesét néz, te pedig mellette olvasol. Együtt vagytok, de nem kapcsolódtok. Ha már megfogjátok egymás kezét, akkor ezáltal létrejön egyfajta kapcsolódás. Az érintéssel biztosítod őt arról, hogy ott vagy mellette, szereted őt, fontos neked. Az érintés több érzelmet is kifejez, és nagyon hatékony eszköz a szorongás ellen.

Kapcsolódás lehet még, amikor elmesélsz egy saját történetet, vagy felolvasol egy mesét gyermekednek. Ilyenkor egy másik világba kalauzoljuk a gyermeket, ahol az érzelmeket, a barátságot, illetve a konfliktusokat új szemszögből ismerheti meg. Ezek azért hasznosak, mert a kép világban megélteket képes lesz „átemelni” a valós helyzetekre is.

Panni és Boldizsár történetei mesekönyv éppen azért született, hogy a félénk gyermekek fejlesztésében egy olyan eszköz legyen a szülő kezében, ami mindig rendelkezésre áll.

Hogyan segítenek Panni és Boldizsár történetei?

Kattints és nézd meg a részleteket: Panni és Boldizsár történetei

felenk_gyermek_panni_es_boldizsar_mesekonyv_borito_tomor

A mesélésen kívül nagyszerű kapcsolódási lehetőség a különböző játékok. Bármi, amit a gyermek szívesen csinál, és ő sikeresnek, nyerőnek érezheti magát.

BÁTORÍTÁS

A bátorítás lényege, hogy növeljük a gyermek önbizalmát, pozitív önképe alakuljon ki, és egyre inkább magabiztossá váljon.

Az alábbi mondatokat kerüljük:

 • Ne vacakolj már annyit!
 • Szedd már össze magad!
 • Nem igaz, hogy mindig várni kell rád!
 • Ne legyél már olyan nyámnyila!

Ezekkel a mondatokkal éppen az ellenkező hatást érjük el. Nemhogy nem fejlesztjük félénk gyermekünket, hanem ingerültséget, dühöt, további ellenállást váltunk ki belőle.

De akkor hogyan fejlesszük, bátorítsuk félénk gyermekünket?

Használj ilyen, és ehhez hasonló mondatokat:

 • Minden rendben lesz.
 • Megértjük, hogy ez nehéz neked.
 • Most ez nem sikerült, de tudom, hogy meg fogod csinálni.
 • Adj magadnak időt.

És még sorolhatnám.

Ezen kívül nagyon hasznos, biztató, bátorító dolog a gyermeket a korábbi sikerélményeire emlékeztetni. Hogy emlékezzen, hogy tudja, ha már egyszer sikerült, akkor ezután is sikerülni fog.

Hogyan fejleszd magad szülőként?

Erre is van megoldás.

Több tudásanyagot is találsz ezzel kapcsolatban ezen a weboldalon.

Például az ingyenesen letölthető CSEKKLISTA, hogy mit NE mondj, és mit Mondj gyermekednek. Összesen 60 mondattal segítem a mindennapjaidat.

felenk_gyermek_csekklista_kep

 

Ezen kívül a Bátorító Kártyák azok a gyakorlati segítőid, amelyekhez minden nap nyúlhatsz. A gyermek maga választhatja ki, neki mi segítene leginkább. Nem kell találgatnod, erőlködnöd a megoldáson.

felenk_gyermek_batorito_kartyak_latvanyterv_haromlap_tomor

Válj te is gyermekét Tudatosan Bátorító és Megvalósító szülővé!

felenk_gyermek_tudatosan_batorito_es__megvalosito_szulok_klubja_boritokep

Hamarosan elérhető.