E-mail

info@felenkgyermek.hu

Hiszti. Hiszti? Hiszti!

Nálunk így működnek a reggelek. Hogyan? Nehezen, hisztisen, kiborulósan, olykor feladósan, néha totális ötlettelenséggel. Ilyenkor azt érzem, itt a vég. Feladom. Nem csinálom tovább. Elegem van.

Miért nehéz a reggel?

Mert nálunk nehezek, hisztisek a reggelek. Miért? Mert a kislányomnak nagyon nehéz reggel magához térni, felébredni, beindítani a napot. Jó néhány praktikát, taktikát, játékosságot találtam ki annak érdekében, hogy minél gördülékenyebben menjenek a reggelek, de néha hiába.

Hiszti kezelése. Hogyan csináljuk?

Van az a pont, amikor már plusz kreativitás szükséges ahhoz, hogy megoldódjon egy hisztis helyzet, de olyan is előfordul, hogy hopp, csak úgy jön egy gondolat, és máris kész a megoldás.

Ilyenkor érdemes kipróbálni a:

  • figyelemelterelést,
  • rituálé kidolgozását, alkalmazását,
  • szelíd határszabást.

Hiszti és a figyelemelterelés?

Én igyekszem a figyelemelterelés módszerét használni egy-egy nehéz helyzet megoldására úgy, hogy abba beleviszem a játékosságot, a szeretetet. Az érzést, tudatot, hogy minden rendben, nincs egyedül, anyára számíthat. Ilyenkor létrejön az a fajta kapcsolódás szülő és gyermek között, ami pozitív irányba képes elmozdítani egy-egy nehéz helyzetet.

Na, de nézzük, hogyan lehet ezt csinálni.

Nálunk nagyon jól bevált eszköz a plüssök bevetése. Egy darabig mindig úgy ébresztettem fel a kislányomat, hogy valamelyik kis plüss kedvencét odatettem a nyakába, és úgy tettem, mintha ő ébresztgetné, a plüss hangján beszéltem. Ez nagyon tetszett neki. Ha morcos volt, akkor a plüss is előadta, hogy neki is nehéz volt felkelni, de tudta, hogy ő ébreszti fel a Diát, így azonnal összeszedte magát, és gyorsan elkészült. Azt hiszem, az minden gyermeknek tetszik, hogy miatta, érte csinál meg valamit valaki, mert a kedvében szeretne járni. Minden reggel más kedvence ébresztette, így változatosak is voltak a reggelek.

Amikor a plüssök már nem hoztak megoldást, akkor kitaláltunk közösen egy reggeli ébresztős, puszilgatós, ölelős rituálét, ami szerintem azért is működött jól, mert EGYÜTT találtuk ki. A lányom ötletei, a véleménye fontos volt ahhoz, hogy összeálljon az a bizonyos rituálé. Ezek után szüksége volt arra, hogy ott maradjak kicsit vele még az ágyban, ő nézte a mesét, és közben fogta a kezemet. Ez a folyamat kellett ahhoz, hogy a reggeli mélypontról egy olyan szintre jusson, amikor nyugodt és jókedvű lesz, így már gond nélkül indulhatott a nap.

Miért hisztizik egy gyerek?

A gyermekek nem határozzák el előre, hogy akkor ők most hisztizni fognak, vagy verekedni fognak, hanem jön egy rossz érzés, ami ezt vagy azt váltja ki belőle. Mindenkiből mást.

Ilyenkor arra van szüksége a gyermeknek, hogy szülőként MELLLETTE LEGYÉL, ÉREZZE A KÖZELSÉGEDET, és azt, hogy SZABAD MÉRGESNEK, DÜHÖSNEK LENNIE. Te ott vagy mellette, kapcsolódsz hozzá, akár azzal, hogy csöndben vagy és csak átöleled, de ha szükségét érzed, akkor vigasztaló szavakkal megnyugtatod.

Mit jelez a hisztivel a gyermek?

Amikor a gyermek elkezd hisztizni, vagy dobálni magát, vagy esetleg a szülőt akarja ütéssel bántani, az biztosan azt jelzi, hogy NINCS JÓL.

Segítségre, megnyugtatásra, kapcsolódásra van szüksége. Ha ilyenkor elkezdünk vele kiabálni, fenyegetőzni, és akár otthagyjuk őt, mondván, hogy csillapodjon le egyedül, akkor csak eltávolodunk egymástól, és a probléma nem oldódik meg. Lehiggad ugyan, de a teher, a nehéz súly ottmarad benne.

A hiszti és a szelíd határszabás?

Hogy lehet szelíden határt szabni?

Leginkább úgy, hogy nem a tekintélyelvű, illetve büntetőelvű nevelési módszert alkalmazzuk, amiben a legtöbben felnőttünk, és zsigerből alkalmazzuk.

A szelíd határszabás a fent említett esetben annyit jelent, hogy a hisztis helyzetben vigyázunk arra, hogy a gyermek sem magában, sem bennünk, sem másban ne tudjon kárt okozni, ne legyen sem magára, sem ránk veszélyes. Ilyenkor annyit teszünk (ha szükséges), hogy határozottan megfogjuk a kezét, lábát, és jelezzük, hogy nem ütünk, nem rúgunk.

Nem mindegy, hogy a leszidás, büntetés miatt bűntudat keletkezik a gyermekben azért, mert nem tudott a számunkra megfelelő, elvárt módon viselkedni, vagy a kapcsolódásunkkal, határszabásunkkal segítünk neki abban, hogy ezek a nehézségek megoldódjanak, és egy magabiztos, nyitott felnőtt váljon belőle.

Nem könnyű áttérni egy másik módszerre, de kitartó munkával óriási sikereket érhetünk el úgy, hogy közben a szülő-gyermek kapcsolat nem elmérgesedik, hanem ellenkezőleg, megerősödik.

Hiszti közben ne akarjunk a gyerekre hatni!

Miért? Mert nem jut el oda, ahová kell. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy sűrű köd ereszkedne a szemeire, füleire, és semmit nem lát, nem hall, semmit nem enged be. Ilyenkor bármit mondunk, teszünk az NEM FOG CÉLT ÉRNI.

felenk_gyermek_hiszti_kezelese_2_eltakart_noi_arc_tomor

Mit tegyünk?

Sokkal célravezetőbb, és még tanulni is fog belőle a gyermek, ha mondjuk UTÓLAG egy játék alatt jön fel egy olyan téma, hogy mi a helyzet, ha valakinek nem megy valami, vagy amikor kitör a hiszti, arra milyen megoldások vannak, és elmondjuk, hogy ez egyáltalán miért is van így. Ez jól alkalmazható mesélés közben, ha hasonló jelenet van a mesében, vagy bábozás, babázás, autós játék közben (szerepjátékok), amikor a játékok „nyelvén”, „hangján” tudunk magyarázni a gyermeknek, amire sokkal inkább oda fog figyelni, mint amikor mi akarjuk megmondani neki a tutit.

FONTOS!

Ha egy folyamat, egy nehéz helyzet megoldása, hiszti kezelése arról szól, hogy mi mondjuk meg, hogy mit szabad, mit nem szabad, mit várunk el, és neki nincs beleszólása semmibe, akkor NEM JÓ ÚTON VAGYUNK.

A hiszti kezelése közös feladat

A gyermek is részese kell legyen a folyamatnak. Vele együtt, közösen kell megtalálni a megoldást. Még ha nekünk nehéz is ebben a helyzetben türelmesnek, megértőnek lenni, higgadtnak maradni, akkor is meg kell próbálni.

Ha nem megy, és kiabálás vagy fenyegetés a vége, az sem tragédia, mindenkivel előfordul. Utána érdemes elmondani, a gyermeknek, hogy Te is mérges voltál, nem tudtál türelmes lenni, és megnyugtatni, illetve biztosítsd a gyermeket afelől, hogy Te megérted őt, mellette vagy, és segíteni szeretnél neki.

Hiszti kezelésének megvalósítása

Ha úgy érzed, rajtad is kifognak a mindennapok, és sokszor elgyengülsz, kijössz a sodrodból, a régi, berögzött, nem kívánatos mintákat követed, akkor se csüggedj.

Azzal, hogy olvasod ezeket a sorokat, már úton vagy. Úton afelé, hogy Te is Tudatosan Bátorító és Megvalósító szülővé válj.

Mit tehetsz a mindennapokban?

Nézd meg, mit ajánlok neked:

Ha szeretnél Te is Tudatosan Bátorító és Megvalósító szülővé válni, akkor Nektek ajánlom az alábbiakat:

Ingyenesen letölthető CSEKKLISTA, hogy mit NE mondj, és mit Mondj gyermekednek. Összesen 60 mondattal segítem a mindennapjaidat.

felenk_gyermek_csekklista_kep

Válj te is gyermekét Tudatosan Bátorító és Megvalósító szülővé!

felenk_gyermek_tudatosan_batorito_es__megvalosito_szulok_klubja_boritokep

Hamarosan elérhető.