E-mail

info@felenkgyermek.hu

Mit tehet egy szülő, amikor fél a gyereke?

Rengeteg cikk jelent meg a témával kapcsolatban, így azt gondolom, a legtöbb szülő tudja, hogy bizonyos fokig normális jelenségnek számít a félelem, illetve a különböző életszakaszoknak megvannak a rá jellemző félelmei. Amíg ezek a félelemek „normális” szinten vannak jelen, nem kell kétségbeesnünk, mert igazából azt jelzi számunkra, hogy gyermekünk a korának megfelelő ütemben fejlődik.

Ilyen esetekben az a dolgunk, hogy elfogadjuk, ne küzdjünk ellene, támogassuk, és megfigyeljük a gyermeket. Ha úgy érezzük, hogy a félelem, szorongás mértéke már aggodalomra ad okot, akkor mindenképpen keressünk fel szakembert.

Ez nem olyan cikk lesz, mint a legtöbb, ami elmondja például:

  • mi az a 10 jel, ami arra utal, hogy fél a gyerek,
  • vagy 7 tipp arra, hogy mivel segíts gyermekednek, ha fél.

Ezek nagyon hasznosak, és rengeteg tudományos hátteret is felvázolnak.

Most arra fókuszálunk, hogy a megismert ötleteket, tippeket, hogyan alkalmazd a gyakorlatban, a mindennapok fergetegében.

Hogyan hozz fel úgy egy témát, hogy az gyermekednek ne legyen kellemetlen, te se érzed magad rosszul, és legyetek képesek fel is dolgozni az eseményeket.

Kezdjünk bele.

Mikor és mitől fél(het) egy gyerek?

Mondhatnám, hogy bármikor és bármitől. A sötéttől, a kutyáktól, az elszakadástól, hogy nem sikerül valamit megcsinálnia, nem értik meg, nem lesznek barátai és így tovább.

Számtalan dolog, számtalan lehetőség, számtalan mélység és magasság.

Számtalan a kornak megfelelő „normális” félelemjelenség.

Például, amikor a gyermek nem mer éjszaka sötétben elaludni, csakis kislámpánál, vagy azt szeretné, hogy hagyjuk nyitva a szoba ajtaját, vagy amikor bölcsibe/oviba kerül, akkor nehéz lehet a szülőtől való elszakadás, és így tovább.

Mindenki átéli a félelmet így vagy úgy?

Mondhatni igen.

Ahogy fél(het) a gyermek, úgy fél(het) a felnőtt is.

Különböző szinteken, különböző mértékben, és különböző módon.

Több személyes megélésem is van a témát illetően.

Kinek nincs? Szinte minden szülőnek van. Akár személyes érintettség okán, akár gyermekével kapcsolatban. Nekem mindkettő.

Személyes érintettség

Jómagam például gyermekként nagyon sok időt töltöttem kórházban, távol a szüleimtől.

Amikor hazamentem, akkor egy hétig biztosan mindig anyukám mellett aludtam, és csak úgy tudtam elaludni, hogy fogtam a kezét.

Örültem, hogy anyukám ott van mellettem, és nem vagyok egyedül.

Aztán amikor az első gyerekem megszületett, nagyon rossz alvó volt. Vagyis rájöttem, hogy akkor rossz alvó, ha nem vagyok ott mellette. Fél a gyerekem éjszaka. De mitől? Miért? Igazából sosem derült ki. Csakis akkor tudott nyugodtan aludni, amikor érezte a közelségemet. Ma már 16 éves és egyedül is teljesen nyugodtan alszik. A félelem elmúlt. A közelség, az elfogadás, a támogatás segített. 😊

Amikor a gyermeked nem mer megszólalni

Mi az, hogy nem mer megszólalni? Ez is egy félelem, egy szorongó állapot. A gyerek tud beszélni, de nem mer. Szóval nem beszédkésés, nem beszédhiba, hanem „megválogatja”, hogy kivel beszél és kivel nem beszél. Ez a szelektív mutizmus. A fiam után a lányom is feladta nekem a leckét. Jobban, mint gondoltam. Sőt! Olyannyira, hogy ez segített az életem egy pontján olyan döntést hozni, aminek most az életemet szentelem. Elkezdtem mélyebben a félelemmel, szorongással, illetve azok gyakorlati megoldási lehetőségeivel foglalkozni.

6 év intenzív, napi tapasztalat és számos szakemberrel folytatott diszkurzus és elvégzett tanfolyam alapján elmondhatom, hogy rengeteg mindent bevetettem és kipróbáltam annak érdekében, hogy lányomnak sikerüljön a szorongásából kijutni, és teljes, felszabadult „gyerekéletet” élhessen. És sikerült!

Megcsináltuk. Megint csak elfogadással, támogatással. Amíg akarattal igyekeztem megoldani, és helyette akartam cselekedni, addig nem sikerült. Csak amikor megértettem, hogy ez az ő feladata. Az enyém annyi, hogy elfogadjam és támogassam.

Hogyan tud a szülő segíteni, ha fél a gyerek?

Ha Te, aki most ezeket a sorokat olvasod, úgy gondolod, hogy gyermeked hasonló, de akár súlyosabb nehézségekkel küzd, akkor már rengeteg cikket és könyvet elolvastál annak érdekében, hogy segíteni, támogatni tudd gyermekedet.

Bizonyára azt is tudod, hogy szülőként milyen eszközökkel oldhatod fel ezeket a félelmeket, illetve mivel segíthetsz gyermekednek a szorongás csökkentésében.

Ilyen eszközök lehetnek a kezedben például a szerepjáték, bábozás, mesélés.

De mi van akkor, ha tudod, hogy ezek szuper módszerek, de te valahogy mégsem boldogulsz velük?

Amikor fél a gyerek, akkor olyan, mintha megszűnne körülötte a világ, és csakis a problémára koncentrál. A külvilág megszűnik.

Éppen ezért nehéz vele mit kezdeni. És valószínűleg Te is sokszor bolyongsz a félelem sűrűjében, és nem jut eszedbe, hogy mivel segíts gyermekednek, illetve nem vagy biztos abban, hogy jót teszel-e egyáltalán azzal a valamivel.

Előfordulhat, hogy nem tudod:

  • hogyan játszatok el közösen egy-egy jelenetet, helyzetet,
  • hogyan kezdj hozzá a szerepjátékhoz, bábozáshoz,
  • milyen meséket olvass gyermekednek,
  • milyen saját történetet mesélj el neki,
  • egyáltalán mikor hozhatod fel a témát,
  • hogyan beszélj vele amikor még csak mondjuk 3-4 éves, vagy amikor már 7-8 éves, vagy annál is több.

De akkor mit csinálj pontosan, amikor fél, szorong a gyerek? És hogyan csináld?

Ennek megoldására alakítottam ki a Panni és Boldi történetei Bátorító Mesekönyvet úgy, hogy 10 különböző nehéz helyzetet, olyan szituációkat írtam le, amikor fél, szorong egy gyermek, amelyek mind valós történeteket mutatnak be. A történet főszereplői nem mesebeli, kitalált lények, hanem ugyanolyan gyermekek, mint akár a Te gyermeked. Egy hasonló karakterrel minden korosztály könnyebben tud azonosulni, és a történetek megoldását saját magára nézve is képes lesz elhinni és megélni, alkalmazni a Te támogatásoddal.

És ez nem a hagyományos értelemben vett mesekönyv. Miért?

Mert a mesék után segítő kérdéseket kapsz a kezedbe, hogy gyermeked korának megfelelően képes legyél arra, hogy beazonosítsd a problémát, és támogasd őt a folyamatban.

Ezen felül pedig harmadik lépésként a Bátorító Kártyák egy-egy támogató, bátorító mondatát is hozzákapcsolhatjátok az adott történethez, amely gyermekednek is segít a saját nehézségének feldolgozásában.

Ezeket az eszközöket mind megtalálod itt, a félénkgyermek.hu oldalon. Tanulmányozd őket, és kezdj bele a cselekvésbe még ma.

És hogy még könnyebb legyen az eszközöket integrálni a mindennapokba, a Lépésről lépésre Program lépéseit követve valódi, Tudatosan Bátorító és Megvalósító Szülővé válsz.

Mi, hogyan segít?

Panni és Boldi játékfigura – szerepjáték, bábozás

Panni és Boldi történetei Bátorító Mesekönyv – mesélés, történetfeldolgozás, megoldási lehetőségek

Bátorító Kártyák – feldolgozás folyamata, megoldási lehetőségek, önbecsülés növelése

Varázsfüzet e-book – Saját mesék alkotása, melyek segítenek a folyamat kezelésében.

Az eszközök külön-külön is működnek, de egymáshoz is kapcsolhatók.

Lépésről lépésre Program – Az elhatározástól a teljes gyakorlati megvalósításig a Támogató Gyermekneveléséért

Ingyenesen letölthető CSEKKLISTA, hogy mit NE mondj, és mit Mondj gyermekednek. Összesen 60 mondattal segítem a mindennapjaidat.

felenk_gyermek_csekklista_kep