E-mail

info@felenkgyermek.hu

Szia, üdvözöllek az oldalon. 😊

Helyezkedj el kényelmesen, igyál egy teát vagy kávét, és ismerj meg közelebbről.

felenk_gyermek_rolam_menupont_1

Somosi Melinda vagyok

Egy lány, egy nő, egy anyuka, egy feleség, egy barát, egy kolléga, és még megannyi minden, hozzád hasonlóan.

Szülőmentor, szülőtréner, író.

Gyermekkoromban sokat betegeskedtem (asztmás voltam), és ezáltal nagyon félénk, visszahúzódó gyermek voltam. Sok időt kórházban töltöttem, ahol szüleim nem lehettek velem.

A legtöbb óvodai emlékem az, hogy fulladok, nincs kedvem játszani, és sokat vagyok otthon és a kórházban. A kórházban töltött idő hosszú heteket is jelentett. Egyedül, védtelenül. Szüleim hetente egyszer tudtak meglátogatni, pár órára. Még mindig a szemeim előtt lebeg, ahogy állok az ablaknál zokogva, és azt kérdezem, hogy mikor visznek már haza, mikor hozzák az otthoni ruhámat?

 

És ez így ment még az iskola alsó tagozatában is. Akkor már kicsit erősebbnek éreztem magam, de a félelem nem múlt el.

Nem mertem az érzéseimet kifejezni, nem mertem senkinek mondani semmit.

Nem vigasztalt senki, nem, mesélt nekem senki. Ugyan voltak kedves nővérek, de nekik alig volt idejük arra, hogy velem foglalkozzanak. Szüleim igyekeztek mindent megtenni a legjobb tudásuk szerint. Óvtak, védtek, vigasztaltak, kényeztettek, de igazi, mély kapcsolódás, hosszútávú lelki támogatás, bátorítás nem valósult meg.

Felső tagozatban már kevesebbet hiányoztam, és kevesebb időt töltöttem kórházban. Ekkor azt gondoltam, hogy a nehézségeknek „köszönhetően” még erősebbé is váltam.

De ez csak részben volt így.

Felnőttként, önismereti utamon jöttem rá, hogy amit gyerekkoromban átéltem, milyen mély nyomokat hagyott bennem, és hogy miként befolyásolta addigi felnőtt életemet, életszakaszomat. Tehát jómagam átélője és „túlélője” is vagyok a félénkség, visszahúzódás, szorongás által okozott problémakörnek.

Ezen kívül lányom 6 éven át szelektív mutista volt (aminek máig vannak lenyomatai), ami egy olyan szorongásos állapot, amikor a gyermek legtöbbször a szűk családon kívül senkivel nem beszél. Otthon azonban be nem áll a szája, választékosan, érthetően fogalmaz.

Félénk gyermek

Az életem egy pontján úgy döntöttem, hogy annak szentelem a mindennapjaimat, hogy segítsek a hasonló cipőben járó családoknak, és minél több információt, lehetőséget, tudásanyagot osszak meg velük azért, hogy minél zökkenőmentesebben, minél türelmesebben, és nem magukat hibáztatva csinálják végig a szelektív mutizmus folyamatát.

 

2019-ben megírtam A Beszédmumus című könyvet, ami Magyarországon az első könyv szelektív mutizmus témában. Ezen kívül pedig létrehoztam a beszedmumus.hu weboldalt.

Azóta több e-bookot írtam, illetve több olyan tudásanyag, online kurzus jelent meg a témában, aminek mind-mind az a célja, hogy hatékonyan, tudatosan legyenek képesek a szülők kezelni ezt a nehéz időszakot, és gyermekükkel minél mélyebb és szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki.

Ha van kedved vagy érdekel a téma, akkor nézz körbe a Beszédmumus oldalon. 😊

A részleteket az alábbi linkre kattintva találod:

Tanulmányaimat üzleti szakon, illetve kommunikáció szakon végeztem, és 20 évet dolgoztam egy cégnél olyan koordinátori szerepben, ahol a feladataim közé tartozott a kollégák összetartása, a munkahelyi pozitív légkör megteremtése és fenntartása, a kollégákkal való pszichológiai beszélgetések, a szakmai és saját önismeretük fejlesztése, konfliktuskezelés, valamint az üzletfelekkel való kapcsolattartás, személyes kapcsolatok erősítése, támogatása.

A gyermekemmel kapcsolatban hosszú ideig jómagam is részt vettem a gyermekem terápiájában, illetve elvégeztem több tanfolyamot, és folyamatosan képzem magamat, hogy minél hatékonyabb segítséget tudjak adni mind a gyermekem, mind a többi család számára.

Olyan nevelési módszerekkel ismerkedtem meg, amelyek mind nagyon hasznos, gyakorlatias útmutatásokkal, eszközökkel látnak el bennünket, és amelyek nemcsak gyermekünk lelki egészségének építését, hanem a mi önismeretünk fejlesztését is segítik. Ezek közé tartozik a Pozitív Fegyelmezés, a Kapcsolódó Nevelés, valamint a Montessori módszer.

Tagja vagyok az Ösztönanyu szakértői csapatának, ami a 0-6 éves korú gyermekek szüleinek, családoknak nyújt segítséget, támogatást a Montessori elv mentén.

Ezen kívül a Kapcsolódó Nevelés keretein belül is több szakembert ismertem meg, akikkel folyamatosan kapcsolatban vagyunk, és tapasztalatokat cserélünk, valamint szülőknek közös Műhelymunkát tartunk különböző gyermeknevelési témákban.

A tudásanyagaim, tréningjeim összeállításánál figyelembe veszem elismert szakemberek tanácsait, véleményét. Ezzel is célzottan segítek Neked, mint Tudatosan Bátorító és Megvalósító Szülőnek.

Folyamatosan azon dolgozom, hogy minél több helyről, minél több gyakorlati tudást, eszközöket szerezzek, azt itthon kipróbáljam, és átadjam neked a tapasztalataimat.

Miért hoztam létre a felenkgyermek.hu weboldalt?

Ennek több oka is van.

  1. Sokkal több gyermek, illetve család életében van jelen a félénkség, visszahúzódás, mint ahogy kívülről gondolnánk.
  2. Szeretném megosztani másokkal is, hogy nekik is sikerüljön.
  3. Majd kinövi a gyermek a félénkséget. De! Nem lehet kinőni a félénkséget. Erősödni lehet, de önmagától nem fog elmúlni. Sőt! Ha a szülők nem megfelelően kezelik a gyermeküket, akkor mélyülni fog, és egyre mélyebb gyökeret ver, amelynek komoly önértékelési zavar is következménye
  4. Ezzel tudatosan foglalkozni kell.
  5. A tudásomat, és az eddig elért eredményeimet, tapasztalataimat szeretném minél több családhoz eljuttatni, ezzel is megmutatva, hogy sem a szülő, sem a gyermek nincs egyedül, van remény, van megoldás.

Van kedved velem tartani ezen az úton?

Én hiszek Benned, és abban, hogy képes vagy változtatni és tudatosan cselekedni a mindennapokban. 😊